Ev Alırken Ne Kadar Masrafım Olur

Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, konut alırken dikkat edilmesi gerekenler, 2018’in en çok kazandıran illeri gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Ev satın alma arifesinde olanlar, çıkabilecek ekstra masraflar için sizde “Ev alırken ne kadar masrafım olur?” diyorsanız işte yanıtı…

Ev satın alma sürecinde olan kimselerin hayalindeki evin parasını denkleştirmeleri yeterli olmuyor. Ev alırken, çıkacak birtakım masraflara da hazır olunması gerekiyor. Aksi halde evin bedeli hazır olsa bile, evi devralma işlemleri yapılamıyor.

Siz de ev alma arifesindeyseniz ve “Ev alırken ne kadar masrafım olur?” diye soruyorsanız, bu süreçte karşınıza çıkabilecek masraflara bakalım..

1- Emlakçı komisyon bedeli

İstediğiniz evi emlakçı aracılığı ile bulmanız ve anlaşma sağlamanız durumunda, emlakçıya belli bir komisyon ödenmesi gerekiyor. alım satım işlemlerinde emlakçılara satış bedelinin katma değer vergisi hariç en fazla yüzde dördünün ödenmesi isteniyor.

2- Kapora

Tapuda evin alım satım işlemleri yapılmadan anlaşmanın adının konması amacıyla kapora ödenmesi istenebiliyor. Kapora bedeli tarafların belirlediği bir bedel olabiliyor. Eğer ev, kredi çekilerek alınacaksa, kapora bedelinin önceden hazırlanarak verilmesi ve daha sonra evin bedelinden düşülmesi gerekiyor.

3- Peşinat

Evi kredi çekerek satın alacak kimselerin unutmamaları gereken masrafların başında peşinat geliyor. Zira, kredi evin değerinin yüzde 100’üne çıkmıyor. Banka en fazla evin yüzde 75’ine kredi kullandırıyor. Geriye kalan yüzde 25’lik kısmın peşin ödenmesi gerekiyor.

4- Ekspertiz ücreti

Evini yine kredi kullanarak alacak kimselerin masrafları arasında ekspertiz ücreti de yer alıyor. Bu rapor bankanın anlaşmalı olduğu eksperler tarafından hazırlanabiliyor. Dolayısı ile ekspertiz ücreti de kredi bedelinden veya kredi kullanılan hesaptan düşülebiliyor. Bu ücret de bankadan bankaya değişebiliyor.

5- DASK

Evin alım satım işlemine konu olabilmesi için yaptırılması gereken tek zorunlu sigorta zorunlu deprem sigortası (DASK) oluyor. DASK ücreti de evin değerine ve diğer özelliklerine göre hesaplanıyor.

6- Tapu harcı

Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemlerinde binde 20 oranında harç tahsil edilmesi isteniyor. Ancak Bakanlar Kurulu’nun 2018’in Mart ayında başlattığı indirimle ev için ödenmesi gereken harç binde 20’den binde 15’e indirildi. Buna göre, 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılacak devir işlemleri için binde 15 oranında, bu tarihten sonra yapılacak devir işlemleri için ise binde 20 oranında harç ödenmesi istenecek.

7- Tapu döner sermaye bedeli

Tapu dairesinde ödenmesi gereken masraflar arasında yer alan tapu döner sermaye bedeli, 2018’de Tapu 103 lira 50 kuruş olarak tahsil ediliyor. Bu bedel her sene yeniden belirleniyor.

Yukarıda saydığımız masraflara ek olarak taşınma masrafı, abonelik masrafları da ekleniyor. Ayrıca ev satın alındıktan sonra ilk yıl belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Satışın gerçekleştiği tarihi takip eden yıldan itibaren ise emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Eve taşınmayıp kiraya veren kimseler ise, elde ettikleri gelir için kira gelir vergisi mükellefi olabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz