Markalı Konutta Fiyatlar Düştü

Konut kredisi faizleri ve geri dönüş sürelerinin etkisiyle İstanbul’daki markalı konut projelerinde fiyatların son 6 ayda birçok bölgede düştüğü belirtildi.

Fiyatlardaki düşüşte, yüksek konut kredi faiz oranları ve yatırım geri dönüş sürelerindeki uzamaya bağlı konut talebinde gözlenen yavaşlamanın yanı sıra, belli bölgelerde yoğunlaşan stok birikimlerinin etkili olduğu vurgulanıyor.

Fiyatlar kademeli olarak düşüyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yayınlanan “Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası” raporuna göre, İstanbul’da markalı konutlarda ortalama yüzde 4.5 yıllık fiyat artışı meydana geldi. Bu oran Avrupa yakasında yüzde 4.7, Anadolu yakasında yüzde 4.2 oldu.

Daha sonra son altı ayda fiyatlar birçok bölgede düşmeye başlarken, ortalama fiyat artışı Avrupa Yakasında yüzde 1.5, Anadolu Yakasında ise yüzde 0.1’e düştü.

En çok düşüş Fikirtepe’de 

Yıllık bazda değeri en çok azalan bölge yüzde 4.8 ile İstinye-Tarabya; altı aylık süreçte değeri en çok azalan bölge ise yüzde 3.8 ile Fikirtepe olurken, değeri en çok artan bölge ise 6 aylık dönemde yüzde 5.4 ile Mahmutbey-GOP TEM aksı, yıllık bazda ise yüzde 9.8 artışla Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi oldu.

En büyük değer düşüşleri yüzde 3.8 ile Fikirtepe’de gözlenirken; burayı yüzde 2.7 düşüşle Kartal-Maltepe, yüzde 2.5 düşüşle İstinye-Tarabya, yüzde 2.1 düşüşle Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı, yüzde 1.9 düşüşle Beykoz, yüzde 1.4 düşüşle Seyrantepe-Maslak, yüzde 0.5 düşüşle Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı ve yüzde 0.2 düşüşle Tuzla-Pendik-Kurtköy hattı takip etti.

Konut yatırım geri dönüş süreleri

İstanbul ortalamasında konut yatırımlarının geri dönüş süresi 25.8 yıl olurken, bu süre Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesinde 35.3 yıla, Mecidiyeköy-Büyükdere aksında 35.1 yıla kadar uzanıyor.

Fikirtepe 32.6 yıl, Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı 30.8 yıl, İstinye-Tarabya bölgesi de 30.5 yıl ile geri dönüş süresinin en uzun olduğu bölgeler oldu. Yatırım geri dönüş süresinin en kısa olduğu bölgeler ise 20.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü, 21.2 yıl ile Kağıthane, 21.9 yıl ile Bomonti olarak ölçüldü.

Stok fazlası olan bölgelerin fiyat artışlarının, gelişen bölgelerde dahi fiyat artışlarını sınırladığı ve yüksek değerli konut bölgelerinde de fiyat artışlarının sınırlı kaldığı ya da azaldığı görüldü.

“Kredi faizleri çok etkili oldu”

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Özellikle konut kredili satışların faiz oranları nedeniyle düşme trendinde olduğunu söyledi.

Bundan 10 yıl önce bugüne göre daha yüksek konut kredisi faizi olduğunu anlatan Maya, “Ancak konut kredisi için ödeyeceğimiz faiz yükü ile konutun değer artış primini kıyasladığımızda terazinin değer artış kısmı hep daha yüksek geliyordu. Bugün teraziye baktığımızda, aldığımız konutun değer artışının geçtiğimiz 10 yıl gibi olmayacağı neredeyse herkesin buluştuğu ortak kanı” dedi.

Konut sektöründe dikkat çeken bir diğer noktanın da özelikle belirli bölgelerde hep aynı segmentte proje üretilmesi olduğunu vurgulayan Maya, “Bu da sadece belirli bir gelir grubuna konut satılabilmesi anlamına geliyor. Ticari gayrimenkul tarafı ise konut piyasasına göre bu yıla daha hızlı başladı.” diye konuştu.

Kaynak: Dünya

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz