DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, kentsel dönüşüm projelerine hız kesmeden devam edeceklerini belirtti.
Hayata geçirdiği yenilikçi projelerle gayrimenkul sektöründe birçok uygulamaya öncülük eden DKY, sektördeki ilk 5 yılında 109 bin metrekare alanda 2500 bağımsız bölümün dönüşümünü planlayarak, 7 farklı projesi ile 2,3 milyar TL’lik yatırım yaptı.
Ali Dumankaya, hükümetin 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşümün önünü açtığını ancak sektörün hedeflerine koşarak devam etmesi için daha fazla çabaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Ali Dumankaya, “Deprem gerçeği ile karşı karşıya olan bir ülke olmamıza rağmen bugüne kadar ancak 550 bin konutu dönüştürebildik. Kentsel dönüşüm projeleri ile yıllık bazda 100 bin adet konut yenileniyor; ancak asıl hedef, 200 bini İstanbul’da olmak üzere 500 bin konut. Sektörün bu hedefe ulaşabilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde hali hazırdaki 100 bin konut dönüşümüne ulaşmak dahi zor olabilir. Kentsel dönüşüm çok uzun soluklu ve zor bir süreç, bu nedenle daha hızlı hareket edilmesi lazım. Dönüşümün 5 katına çıkması ile ülke ekonomisine her yıl %1,2 ilave büyüme katkı sağlanacak. Hükümetimizin kentsel dönüşümdeki mevcut sorunları aşmak ve süreci hızlandırmak için üzerinde çalıştığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’nin Ocak ayı içerisinde yürürlüğe girmesini bekliyoruz” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerine finansman desteği
15 maddeden oluşacak yeni kentsel dönüşüm yasası ile öncelikli olarak yaşanan finansman sıkıntısına destek sağlanmasını beklediklerini ifade eden Ali Dumankaya, tasarı kapsamında kamu kuruluşları ve İller Bankası aracılığı ile sıfır faizli kredilendirme için çeşitli çalışmaların olduğunu açıkladı. Birçok fon ile dönüşümün arka planını oluşturarak tabanın genişletilmesi konusunda hem fikir olunduğunun altını çizen Ali Dumankaya, sadece devlet tarafında değil Avrupa Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası’ndan oluşturulabilecek kredilerin de devreye girmesinin çarpan etkisi yapacağını ifade etti.
Harç muafiyet oranı arttırılarak aşağı düşürülmeli
Ali Dumankaya, 2015 yılından itibaren ödenmeye başlayan harçlarda yeniden düzenlemeye gidildiğini ve harç muafiyet oranının arttırılarak, harç bedellerinin aşağı düşürüleceği yönünde hükümetin bilgilendirme yaptığını vurguladı.
Herkese kira desteği
Yeni yasada kira yardımlarında ikamet şartının kaldırılarak, herkesin devletin vereceği kira yardımından faydalanabilmesi adına çalışıldığını anlatan Ali Dumankaya, bu değişikliğin kentsel dönüşüme uzak duran firmalara teşvik niteliğinde olduğunun altını çizdi.
Dönüşümde süreçler hızlanmalı
Ali Dumankaya dönüşümde çok daha hızlı sonuçlar alabilmeleri adına, birçok iyileştirilmenin yapılmasını beklediklerini söyledi. Ali Dumankaya, “Kentsel dönüşümde çoğunluğun sağlandığı son ana kadar maliklerin kendi aralarında yaşadıkları fikir ayrılıkları zaman zaman resmi süreçlerin ilerleyişini baltalayabiliyor. Maliklere iletilen tebligatların ulaşması ve maliklerin de tebligatlardaki yönlendirmelere uygun davranması sürecin hızlanması açısından büyük önem taşıyor . Bu sebeple, e-tebligat modelinin gelmesini bekliyoruz. Bu sayede tebligata bağlı süreç daha hızlı şekilde çözülecek. Aynı zamanda askı sürelerinin de yeni yasa ile kısalmasını öngörüyoruz. Kamu idareleri daha etkin olacak. Hem vatandaşla olan sürecin yönetiminde hem de işin arka planında yer alan finansman ve koordinasyon noktasında daha fazla iş birliği olacak. Bürokratik süreçlerde de yapılacaklar belli. Özel sektörün esnekliği ve pratikliği kaybedilmeden, sonradan müdahil olunmak zorunda kalınan aşamaya gelmeden işlerin daha seri yürütüleceği modeller oluşması açısından çalışıyor.
Tereke davalarında hisselerin küçük miktarlara bölünmesi ile muhatap sayısının artması gibi durumlarda sürecin devam edebilmesi ve zaman kaybını önlenmesi adına, anlaşılan hakkın baki kalması ve sürecin durdurulmaması yönünde iyileştirilmeye gidilmesini bekliyoruz” dedi.
Alan bazlı dönüşümlere destekte öncelik
Master plan çerçevesinde alan bazlı dönüşüm projelerine teşviklerin olacağını ve yeni yasada yer alacak değişikliklerde öncelik tanınacağını düşünen Ali Dumankaya, ‘Parsel bazlı dönüşümler yerine alan bazlı, kente değer katacak ve yaşanabilir alan kazandıracak projelere daha fazla destek sağlanacağını düşünüyorum. Yerli malzeme kullanımının da teşvik edilmesi gündemde. Projelerde yerli malzeme kullanacağını taahhüt eden firmaların desteklenmesine öncelik verilmesi bekleniyor. Kentsel dönüşüm maliyetlerinin artması sebebiyle, konut fiyatlarının mevcut durumunu koruduğu bu dönemde, daha kompakt, kullanışa dönük ve kaliteli yerli imal ürünlerin kullanıldığı projelerin hayata geçirileceğini ve bu sayede her müşteri segmenti tarafından daha ulaşılabilir fiyatların sağlanacağını öngörüyoruz” dedi.
‘Kaybedilen her zaman milli servetten kayıp demek’
Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm için yeni bir dönem başladığını söyleyen Ali Dumankaya, ‘Kentsel dönüşümün getirdiği yaşanmışlıklarla hiçbir şey eskisi gibi ilerlemeyecek. Kamu, sahada yaşanan tüm olumsuzlukları bertaraf etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Malikler açısında her şey netleşmiş olacak. Konut geliştiricilerine özellikle her konuda çok fazla agresif olmamalarını ve gereksiz maliyet artışına girmeden hareket etmelerini tavsiye ediyorum.
Kentsel dönüşüm süreçlerinden edindiğimiz geçmiş tecrübeler doğrultusunda, önümüzdeki dönemde zaman ve emek kaybını önlemek, firmalar açısından fazla maliyeti, malikler açısından da belirsizlikleri engellemek amacıyla, şirket olarak kesin anlaştığımız kişilere dahi bizden bir bilgilendirme gelmeden evlerinden çıkmamalarını özellikle önereceğiz. Belediyenin ön onayı, yıkım ve ruhsat süreçleri peş peşe ve en kısa sürelerde ilerlemeli. Kaybedilen her zaman milli servetten kayıp demek. Yeni dönem pazarlama süreçlerimiz dahi farklı olacak. DKY olarak, kentsel dönüşümde attığımız hızlı ve emin adımlarla ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.