Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı’nda imar denetimiyle ilgili yasayı değiştireceklerini açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara Üniversitesi tarafından Wyndham Ankara Otel’de düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı’nda konuşma yaptı. Bakan Özhaseki, Ankara Üniversitesi’nde Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü açılmasından dolayı teşekkür ederek başladı.
Bakan Özhaseki, “Yılda bir milyon 300 bin konut el değiştiriyor. Ya yeniden yapılıyor, ya insanlar alıyor, satıyor ya da daha büyüğüne çıkarak, bunu yeniliyor. O zaman inşaat sektörüyle ilgili hepimizin ciddi ciddi düşünmesi ve adım atması gerekiyor.” dedi.
Özhaseki, gayrimenkul bölümünün, şehirlerin gelişmesine damga vuracak en önemli bölüm olduğunu hatta özellikle belediye başkanlarının bu konuda eğitimli olması gerektiğinibn altını çizdi.
Göreve geldiğinde şehirciliği bilmediğini söyleyen Bakan Özheseki, şehircilik konusunda en büyük sorunların planlamanın geç yapılması, sağlıksız ve kimliksiz yapılaşma olduğuna dikkati çekti. Özhaseki, “Ülke olarak deprem kuşağındayız. Son yüz yıl içerisinde bu ülkede 6 ve üzerinde 56 tane deprem var. 83 bin insanımızı kaybetmişiz. Maddi hasarımız 100 milyar dolar civarında. Bir taraftan şehircilikte sıkıntılarımız var, bir taraftan da deprem ülkesiyiz ve hazırlıklı olmalıyız.” dedi.
İnsanların refahı arttıkça konut değiştirmek istiyor
Bakan Özhseki, insanların refahının arttıkça konut değiştirmek istediklerini söyledi. Özhaseki, “Önümüzdeki yıllara damga vuracak en önemli sektörlerin başında inşaat, gayrimenkul ve bununla ilgili yatırımlar var. Gayrimenkul ve inşaat sektörü bir ülkenin dinamosu olarak kendi kendine harekete geçecek bir iç dinamik olarak önümüzde duruyor. Bizim ülkemiz için bu bir gerçektir.” açıklamasında bulundu.
Konut satış rakamlarına değinen Özhaseki, Türkiye’de satılan konutlara ilişkin bilgi verdi. Özhaseki, “2011’de 997 bin konut el değiştirmiş, 2015’e geldiğimizde bir milyon 289 bin. Yılda bir milyon 300 bin konut el değiştiriyor. Ya yeniden yapılıyor, ya insanlar alıyor, satıyor ya da daha büyüğüne çıkarak bunu yeniliyor. O zaman inşaat sektörüyle ilgili hepimizin ciddi ciddi düşünmesi ve adım atması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“İmar denetimiyle ilgili yasayı değiştiriyoruz”
İmar çalışmaları hakkında da bilgi veren Özhaseki, şöyle konuştu: “İmar denetimleriyle ilgili biraz daha sıkı tutmamız gerektiğini anladık. İmar denetimiyle ilgili yasayı değiştiriyoruz. Eskiden nasıl oluyordu, insanlar kendi konutlarını değiştirecekleri zaman bir müteahhitle anlaşmaya çalışırlar ve yasa diyor ki o müteahhitin yaptığı binayı denetleyecek bir denetim firması lazım. Fakat ev sahibi, genellikle müteahhite ‘sen yapı denetim masrafını ver. Benden para isteme’ diyor. Müteahhit gidiyor, yapı denetim firmasıyla anlaşıyor. Kendini denetleyecek adamı pazarlıkla belirliyor. Şimdi kim kimi parayla tutup da kendisini denetlemesini hakkıyla bekleyebilir ki, böyle bir şey olabilir mi? Ahbap – çavuş ilişkisi başlıyor. Biz ne kadar denetlersek denetleyelim, müthiş bir yanlışlık da burada var. Binanın kalitesini kontrol etme noktasında hele ki deprem ülkesi olduğumuz bir yerde bu zaafımızın da giderilmesi lazım. Bunların hepsinin ortadan kalkacağı yasaları hazırladık.”
“İnşaat sektöründe çok iyiyiz”
Bakan Özhaseki, gayrimenkul sektörünün gelişimiyle Trükiye içerisindeki 250 sektörü etkilediğini ve istihdamında yüzde 7’sini oluşturduğuna işaret ederek, önümüzdeki yıl dönüşüm çalışmalarıyla istihdamda yüzde 10 paya ulaşılacağını düşündüklerini söyledi.
Türk inşaat firmalarının başarılı olduğunu söyleyen Özhaseki, “İnşaat sektöründe çok iyiyiz. Yayınlanan dergilerden takip ediyoruz. İlk 250 en büyük dev kuruluş arasında 40-50 arasında Türk firması var. Bu müthiş bir başarı. Dünya ikincisiyiz bu konuda. 1980’li yılların sonunda Libya’da aldığımız bir işle başlamışız ama bugün geldiğimiz noktada dünya ikincisiyiz ve gittikçe de büyüyoruz.” dedi.
Kaynak: AA