Cumhuriyet’in İlk Toplu Konutu’na Kentsel Dönüşüm Çalışması

Cumhuriyetin ilk toplu konutu olan Ankara’daki Saraçoğlu Mahallesi, Emlak Konut GYO tarafından dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı.

Emlak Bankası tarafından 1940’ta kamu çalışanları hayata geçirilen Cumhuriyetin ilk toplu konutu Saraçoğlu Mahallesinin, Emlak Konut GYO tarafından dönüştürülmesi için start verildi.

Emlak Konut GYO Ankara’da Maliye Bakanlığı’yla beraber yeni bir dönüşüm projesi için çalışmalar başladı. Bu kapsamda, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları düzenlenen törenle başlamış oldu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un da katılımıyla imza töreni ve basın toplantısı düzenlendi.
“Aslına uygun inşa edilecek”
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir yıl önce başlatılan projede önemli bir aşamaya gelindiğini belirtti.
Çok titiz bir çalışmayla projede bugüne gelindiğini dile getiren Ağbal, “İlgili yerlerden onaylar geçti, hayat bulacağı bir noktaya geldik. Başladığımız andan itibaren bu mahalle tüm özellikleriyle, yeşil alanlarıyla korunacak. Sit alanı burası. Buna uygun şekilde gelecek nesillere aktarılacak.” dedi.
Ağbal, Saraçoğlu’nun, Ankara’nın simgesel değerlerinden olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Sosyal sorumluluk projesi. Tarihi geçmişi olan bir proje. Emlak Konut yürütecek. Gece gündüz çalıştılar, tüm detaylarını incelediler. Sayın Genel Müdür hazırlık aşamasında herkesle görüştü, tüm önerileri aldı. Ortak anlayışla güzel bir proje ortaya çıkmış oldu. Sakarya’ya rakip olarak burası geliyor. Burası denilince aklımıza kamu lojmanları geliyordu. Bu anıları unutmadan, buranın etrafındaki çitleri, duvarlar kaldıracağız ve Ankaralılarla buluşturacağız. Yemyeşil, kültürel alanları olan bir yer olacak. Her yaştan Ankaralı buraya uğrayacak.”
“Tarihi eserleri ayağa kaldırıyoruz”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye coğrafyasının yüzyıllardır insanların yaşadığı bir yer olduğunu söyledi.
Eskiden, tarihi eserlerin korunması konusunda sıkıntılar yaşandığını anlatan Özhaseki, “Tarihi eserler adeta yok edilmiş, korunamamış. Mimar Sinan’ın hamamı yol açacağız diye yıkılmış. Ancak günümüzde artık böyle değil. Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı yaptım. Bu eserleri korunmak için yüzlerce belediyenin binlerce elemanını eğittik. Tarihi eserleri yok etmek isteyen anlayış gitti. Artık, ‘bu eserleri nasıl koruruz nasıl yaşatırız?’ anlayışı yerleşti.” dedi.
Özhaseki, yeni proje için mutlu olduğunu aktararak, “Eskiden olsa bu alandaki eserleri de yıkma mantığı hakim olurdu. Ancak şimdi oradaki tüm ağaç ve eserlerin korunduğu bir proje yapılıyor. Bir şeyi korumak ayağa kaldırmak yetmiyor, içine bir fonksiyon da yüklemek gerekiyor. Doğru fonksiyon yüklemek bu çalışma kadar önemli.” diye konuştu.
“Tescilli ağaç ve eserler korunacak”
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, projedeki tüm tescilli ağaç ve yapıların korunacağını dile getirdi.

Bölgenin Çankaya ilçesinde yer aldığını anımsatan Kurum, şu değerlendirmede bulundu:

“Emlak Konut’un projesiyle 1940’lı yıllarda milli mimarlık anlayışıyla oluşturulan ancak sonra atıl olan, kullanılmayan bir yer ihya ediliyor. Güvenli şehircilik anlayışıyla 128 bin konut geliştirdik. Emlak Bank’la çalışmak da mutluluk verici. Ankara’nın kalbinde bir yer. 120 bin metrekarelik alan. 453 lojman bulunuyor. 250’ye yakın tescilli ağaç var. Bu ağaçları ve lojmanı aslına uygun olarak yenileyeceğiz. Tüm Ankaralıların hizmetine sunacağız. Eğitim, öğretim. kültür. sanat gibi her türlü faaliyeti yapabileceğimiz bir proje olacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz