“Emlak Katılım Bankası 21 Mart’ta Faaliyete Başlayacak”

Murat Kurum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emlak Katılım Bankası’nın 21 Mart itibarıyla bankacılık faaliyetlerine başlayacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu.

Bakan Kurum, “Emlak Katılım Bankası inşallah hem gayrimenkul sektörüne hem kentsel dönüşüm projelerine katkı sağlayacak.” dedi.

Belediyelerin genelgeyle 7/24 çalışmalarının sağlandığını söyleyen Kurum, “Vatandaşlara gidecek idaremiz belediyelerdir. Dolayısıyla belediyelerin 7 gün 24 saat çalışması çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla vatandaşımızın her türlü ihtiyacını karşılamak suretiyle belediyelerimize genelge gönderdik. Bu genelge çerçevesinde belediyelerimiz artık 7 gün 24 saat usulüne uygun şekilde çalışacaklar. Hafta sonu da gece de olsa vatandaşlarımızın taleplerini karşılayacak şekilde orada personel barındıracaklar.” dedi.

Gönül belediyeciliğinin örneklerinin vatandaşa iyi anlatılması için bu genelgenin yayınlandığını sözlerine ekleyen Kurum, vatandaşların bu hizmetten memnun olduğunu ifade etti.

“Gerekirse fabrika açılmasına kredi vereceğiz”

18 yıl aradan sonra açılan Emlak Bankasının yeni adının Emlak Katılım Bankası olduğunu belirten Kurum,  “21 Mart itibarıyla işlemlerine başlıyor. Ataşehir’de genel müdürlük binamızı kurduk, orada merkez şubemiz var. Merkez şubemizde bankacılık faaliyetlerine 21’i itibarıyla başlıyor.” ifadelerini kullandı.

Bankanın 93 yıllık geçmişinin olduğunu söyleyen Kurum, “İnşallah bu banka hem gayrimenkul sektörüne hem kentsel dönüşüm projelerine katkı sağlayacak.” diye konuştu.

İthal ve cari açığa etkisi olan malzemelerin Türkiye’de üretilmesinin önünün açılacağına işaret eden Kurum, “Ülkemizde bu malzemeleri daha fazla üretip  SİHA’larda İHA’larda yaptığımız o başarıyı inşaat sektöründe de ithal etmeyeceğimiz şekilde yerli üretimine destek olacağız. Gerekirse fabrikalara ortak olacağız, gerekirse fabrika açılmasına kredi vereceğiz. Bu sayede hem cari açığa etkisi olacak hem de ülkemizde bu malzemelerin üretilmesine imkan vermiş olacağız.” dedi.

Yapılan düzenlemeyle kentsel dönüşüm projelerinde ilgili kurumların doğrudan çalışabileceğini söyleyen Kurum, kentsel dönüşüm projelerine finans desteği verileceğini ve o projelerin yapılmasını desteyeceklerini ifade etti.

“12 ülkede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü temsilcilikleri olacak”

Gayrimenkul satışının iyi yönetebilmesi için Bakanlığın Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansı ile koordine halinde 12 ülkede açacağı ofislerin çalışmalarına ilişkin Kurum, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında yaklaşık 11 milyar dolarlık iş yapıldığını söyledi.

Türkiye’de 440 bin müteahhit bulunduğunu söyleyen Kurum, bu müteahhitlerin yurt dışına açılmasının ve 11 milyar dolarlık işin kapasitesinin daha da büyütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Müteahhitlik sektörünün yurt dışına açılması ve yurt dışındaki vatandaşların Türkiye’den gayrimenkul almalarının kolaylaştırılması için 12 ülkede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü temsilcilikleri bulunacağını söyleyen Kurum, yurt dışında yaşayanların büyükelçilik bünyesinde Türkiye’deki herhangi bir gayrimenkulün tapu işlemini yapabileceğini söyledi.

Bakan Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

“İlk temsilciliğimizi Almanya’ya açtık. Akabinde Rusya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Azerbaycan, Avusturya, İsveç, İran, Belçika, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerine şubeleri açmayı hedefliyoruz. Bunun dışında 20 tane çevre şehir müşaviri kadrosu aldık. Bu kadrolar da büyükelçilikler bünyesinde yurt dışındaki işlerden o pastadan daha fazla pay alabilmek, yurt dışındaki iş yapan müteahhitlerimize destek olabilmek için orada görevlendirilecekler. Bu görevleri kapsamında da yurt dışındaki iş kapasitemizi artıracak ve oradaki vatandaşlarımıza destek olacaklar. Bu da çok önemli bir düzenleme.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz