2024 yılı için yıllık 33 bin lira, aylık ise 2 bin 750 liradan fazla kira gelirlerinin beyan edilmemesi halinde ilgili kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, kira beyanı ile ilgili 4.5 milyon konut mercek altına alındı.
Fakat kira artışında yüzde 25 sınırına ilişkin düzenlemenin uzatılması ve mülk sahipleri ile kiracılar arasında yapılan çift kontratlar, kira gelir beyanında sorunun büyümesine sebep oldu.
YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK
Sözcü’den Hülya Keskin Oruçoğlu’nun haberine göre; 2024 yılı için yıllık 33 bin lira, aylık ise 2 bin 750 lira üzerindeki kira gelirlerinin beyan edilmemesi durumunda ilgili kişiler hakkında yasal işlem başlatılacağı ifade edildi.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kira gelir beyanında iş yerlerinde çift kontrat düzenlenmesinden, konutta ise kira gelirinin hiç beyan edilmemesinden kaynaklı problemler olduğunun altını çizen Kiraz, “Bazı mülk sahipleri yüzde 25 kuralının üzerinde yükselişler talep etti, kiracıları ile fark artışlarını ya beyan etmedikleri bir ek protokol yaparak veya fark kira bedelini elden almak suretiyle tahsil etmeye çalışmışlardır” ifadelerini kullandı.
Avukat Ali Güvenç Kiraz, bakanlığın kira gelirini tam olarak alabilmesinin yolunun Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslı Değerleme Şirketleri ile çalışarak değer haritalarının oluşturulması ve bölge rayici sınırının getirilmesi ile olabileceğinin altını çizdi.
KİRA GELİRİ BEYANI NASIL VERİLİR?
2023’te elde edilen ve 2024 yılı Mart döneminde beyan edilecek olan konut kira gelirlerinin beyanı ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor.
Hazır Beyan Sistemi, mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından beyannamelerinin hazırlanarak internet ortamında onayına sunulduğu bir sistem şeklinde kullanılmakta.
Mükellefler önce sisteme giriş yapıyor sonrasında da önceden hazırlanmış olan beyannameyi kontrol ederek, değişiklik yapması gerekiyorsa yapıyor ve değişiklikler sonrasında beyanname onaylanıyor.