İmar Barışında Başvuruların Yüzde 80’i Hatalı

İmar Barışı

Türkiye’deki 31 milyon ruhsatsız ve kaçak yapıyı ilgilendiren imar barışı uygulaması için başvurular devam ediyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak, uygulama kapsamında yapılan başvuruların yüzde 80’inin hatalı yada yanlış olduğunu söyledi. 

Türkiye’deki ruhsatsız ve kaçak yapıları kayıt altına almak için başlatılan imar barışı uygulamasına başvurular devam ediyor. Bursa Hakimiyet Gazetesi’nden Namık Göz, yazısında imar barışı uygulamasıyla ilgili detayları paylaştı…

Türkiye’nin yapı stokunu kayıt altına almak ve kamuya gelir sağlamak amacıyla çıkarılan İmar Barışı başvuruları için geri sayım başladı.

Dün İmar Barışı kapsamına park ve yol ihlallerinin alınması ve yaşanan sıkıntılarla ilgili yazdığım yazı üzerine bir okurum başvuru ve sonrasında yaşadıklarını detaylı biçimde anlatan bir elektronik posta gönderdi.

Oldukça karmaşık ve zaman zaman zorluklarla dolu süreç nedeniyle uzman haline gelen okurumuz ‘Damdan düşene sor’ misali yaşadıklarını bir bir anlatmış. Detaylara boğmamak için süreci özetleyerek anlatayım:
İş, e-devlet üzerinden ya da direkt çevre ve şehircilik müdürlüğüne yapılacak başvuru ile bitmiyor. Başvurunun sonraki ayaklarında yer alan altyapı kurumları mevcut başvurulara maalesef yetişmiyor. (Burada hatırlatmakta fayda var. Bursa’daki başvuru sayısı süre bitmeden 250 bine ulaştı)

Başvuru sonrası BUSKİ’ye para yatırıp abone olalı 2 ayı geçtiği halde gelip saati koyup eve su bağlayacak ekip gelmemiş. İlgili müdüre gidip sözlü olarak anlatınca, ‘Hemen ekip gönderip bağlayacağız’ yanıtı alınmış. Ekip gelip saati takmış ama ‘Su bağlayacak ekibin gelmesi bir ayı bulur. Sen bir tesisatçı bul bağlat’ önerisi üzerine denileni yapmış ve suya kavuşmuş.

Elektrik bağlatma yolculuğu ise daha meşakkatli. Evle elektrik direği arasını ölçmüş ve uzaklığa göre 10 metre kabloyu hazır etmiş. Başvurusundan yine iki ay sonra ekipler gelmiş. Direkle ev arası için çıkarılan fatura 2 bin lira. ‘Bu bağlantıyı yaptım’ itirazı kabul görmüş ama ‘Bekleyeceksiniz’ yanıtını almış. Çünkü elektrik şirketi ile imzalanan sözleşmenin altında, ‘Bu hizmet 4 ay içinde verilir’ ibaresi bulunuyormuş.

Okurumuza göre, devlet hem kasasına gelir koymak hem de vatandaşın işini aracılara bırakmadan çözmeye çalışırken ilgili kurumlar koordinasyon içinde değil. Okurumuzun başvuru yaptığı ev kırsal kesimde. BUSKİ, 596 lira aboneliğin yanı sıra DASK da istemiş. Elektrik şirketi de 600 lira. Oysa yapı kullanma belgesi için devlete ödenen para sadece 400-600 lira arasında. Yani altyapı kurumları devletten daha fazla para kazanıyor.

Mesela BUSKİ’ye şu ana kadar 3 bin başvuru yapılmış. Karşılığı 2 milyon lira. Bir de abone sayısı 3 bin arttığı için her ay kasasına tüketilen su miktarı kadar para girecek.
Elektrik şirketinin masrafı daha az. Şirket elektriği 600 liraya bağlıyor. Bir de kablo çekerse katmerli kazanç.

Tüm bu işlemler yapı kayıt belgesi aşaması. Bir de bunun tapu aşaması var. Devlet buradan da para kazanacak ama bu aşamayla ilgili henüz bir ilerleme yok. Çünkü işler çok karmaşık ve dün Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak’ın vurguladığı gibi ileriki aşamalarda arapsaçına dönecek. Çünkü başvuruların neredeyse yüzde 80’i hatalı ve yanlış. Asıl pandoranın kutusu tapu işlemlerinde açılacak.

KAMU BİNASI İÇİN BAŞVURUN BELGE ALIRSINIZ

Tekrar başa dönüp, ilk başvurularla ilgili işlemin nasıl vahim sonuçlar doğurabileceği konusuna gelelim. Dedim ya okurumuz uzman haline gelmiş.

Sistem vatandaşın beyanına göre işlediği için neredeyse tüm başvurular olumlu sonuçlanıp ilk aşamada yapı kullanma izin belgesi veriliyor. Henüz çevre ve şehircilik müdürlüğünün kapısından dönen yok. Başvuruların yoğunluğu nedeniyle denetim yapılamıyor. Bu süreçte Yapı Kayıt Belgesi bedeli düşük çıksın diye metrekareyi eksik bildirenleri duymuştuk.

İddialara göre, bazı uyanıklar belediyelerden veya kamudan yap-işlet-devret yöntemiyle alınan yerlerle ilgili bile yapı kayıt belgesi başvurusunda bulunmuşlar. Gerekçeleri de ‘Hazine veya belediye arazisine inşaat yaptım.’

Asıl amaç ise yapı kayıt belgesi aldıktan sonra ileride bu yeri devletten veya belediyeden satın almanın yolunu açmak.
İddia vahim ötesi. Bu nedenle kent yöneticileri ve özellikle belediyelerin çevre ve şehircilik il müdürlüğü ile irtibata geçip böyle başvuruları iptal etmeleri gerekiyor. Diğer bir yöntem ise Çevre ve Şehircilik müdürlüğü’nün yapı kayıt belgesi talep edenlerle ilgili titiz çalışma yapması. Ama bu denetim için personel yok.

Yarın öbür gün parklar ve bahçeler kişilerin üzerine kayıtlı çıkarsa kimse şaşırmasın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz