İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, devam eden metro çalışmarında yeni bir yavaşlamanın olmadığını ve yeni 600 km metro hattı yapacaklarını açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 2019 seçimleri öncesi kararlılıkla çalışmaların sürdüğünü söyledi. Uysal, metro projelerinin hiçbirinin iptal edilmediğine aksine daha da hızlandığına dikkat çekti
600 KM YENİ METRO HATTI YAPACAĞIZ
-Siz göreve geldikten kısa bir süre sonra ihalesi açılan Metro ihaleleri ve projelerinin iptali konusunda bir kafa karışıklığı oldu. Bu konuya bir açıklık getirebilir misiniz?
Halkımıza “İstanbul’un en büyük problemi nedir” diye sorulduğunda büyük oranda “ulaşım” cevabını alıyoruz. Bu yüzden metro bizim için en hayati konu. Göreve geldiğimizde raylı sistem ve metronun önemini biliyorduk. An itibariyle dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumundayız. Ama bugüne kadar hiçbir metromuz zamanında tamamlanamamış. Hep ek süreler alınmış. Geldiğimizde müteahhitlerin bu eski alışkanlıklarının devam ettiğini gördük. 3 yılda bitecek bir metro 6-7 yılda bitiyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir. Mevcut devam eden 275 km metroya 600 km daha ilave etmemiz gerekiyordu. 1023 kilometrelik metro hedefine bu hızla ulaşamayacağımızı gördük. İptal yazılarını gönderdiğimizde bütün müteahhitler geldiler, konuştuk. Bizim amacımız Metro çalışmalarını hızlandırmaktı. Müteahitlerden, bu ihaleler öncesinde başlanan ve inşaatı süren 3 metro hattının (Mecidiyeköy-Mahmutbey, Eminönü-Alibeyköy, Dudullu-Bostancı) 2018’in sonuna kadar bitmesi yönünde ek taahhüt aldık. Bu şart ile de Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir ve Ümraniye-Ataşehir olmak üzere 4 hattın yapımına devam dedik. Diğer iki hat da üzerinde çalıştığımız yeni metro yapım sistemini devreye soktuğumuzda devam edecek. Metro iptali yok, yapımları sürecek ve zamanında bitecek. Hiçbir metro çalışmamız durdurulmadığı gibi hızlanarak devam ediyor. Bu müdahale ile metro çalışmalarına 2-3 yıl hız kazandırdık.
METROBÜSÜN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ
-Metrobüsün yükü çok fazla. Hızlı ama özellikle belirli saatlerde meşakkatli bir yolculuk. Metrobüsün yükünü hafifletecek projeleriniz var mı?
Metrobüsün yükünün yakın zamanda hafifleyeceğini düşünüyorum. Kazlıçeşme-Halkalı banliyö açılacak. Ayrıca zamanında bitirilmesi yönünde ek taahhüt aldığımız Mecidiköy-Mahmutbey hattı da açıldığında Metrobüsün yükünün önemli ölçüde hafifleyeceğini düşünüyorum. Bununla beraber, arkadaşlarımız metrobüs seferlerinin optimizasyonu için çalışıyor. Bu çalışma bittiğinde de hissedilir bir iyileşme olacaktır.
YENİ METRO GÜZERGAHLARI İETT’Yİ RAHATLATACAK
-İstanbul’da önemli bir ulaşım yükünü de İETT sırtlıyor. İETT’de neler planlıyorsunuz?
Dünyada birçok nüfusu kalabalık şehir var ama İstanbul’un durumu çok farklı. Ortasından boğaz geçiyor. 100 km.’den fazla uzunluğu olan bir şehir. Ulaşımın çözümü metro ama bu da uzun soluklu bir çözüm. İETT bu noktada önemini koruyor. İETT’miz 6000 araç ile günde 14 defa dünyayı turlayacak kadar yol kat ediyor. İETT’nin uzak hatları var. Bunlar da bazı sorunlar yaşıyor. 60 kişilik otobüsle köye gidiyoruz. 3 kişi ile otobüs geri dönüyor. Bunların maliyetlerine bakıyoruz. 150 hattımızla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bazı hatlarımızla ilgili servis ihalelerine benzer bir ihale sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bunun ciddi bir tasarruf sağlayacağını ve vatandaşımızın çok daha konforlu bir yolculuk yapacağını düşünüyoruz. Bunu 1-2 ay içinde de uygulamaya başlayacağız. Yıllık bir milyar yüz milyon kişiyi taşıyoruz. Sorunları en aza indirme adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Metro güzergahları açıldıkça rahatlama artacak.
HALK OTOBÜSLERİNDE KALICI ÇÖZÜM
-Özel Halk Otobüsleri ile ilgili de şikayetler size ulaşıyordur.
Evet, Özel Halk Otobüsleri’nin problemleri üzerinde çalışıyoruz. Halk Otobüsü işletmecileri dertli, belediye olarak biz dertliyiz ve en önemlisi vatandaş dertli. Demek ki bu sistemde bir sorun var. Bu sistemi düzeltmek adına çalışıyoruz. Sorunun tarafları ile görüşüp kalıcı bir çözüm bulunacak.
HAFRİYAT KAMYONLARINI 2 AYA KADAR ÇÖZECEĞİZ
-Hep olumsuzluklardan konuştuk ama İstanbul’un bir önemli sorunu da harfiyat kamyonları.
Vatandaşımızın canını yakan sorunlardan biri de hafriyat kamyonları. İnşaat yapılıyorsa hafriyat elbette olacaktır. Hafriyat kamyonları trafikte düzgün seyretmiyor ve rasgele hafriyatlarını döküyorsa bunu engellemek trafiğin ve bizim görevimiz. Bütün hafriyat kamyonlarına çipli bir takip sistemi kurduk. 8500 araca takıldı, 2 bin araç kaldı. Şöföründen hızına, yol güvenliğinden hafriyatın döküldüğü yere kadar her şeyi bu takip sistemi ile kontrol edebiliyoruz. Bir ay içerisinde sistem tamamlanmış olacak. Sisteme girmeyenler ise trafikten men edilecek. İstanbul’un hafriyat kamyonu sorununu 2 aya kadar inşallah çözeceğiz.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ DÖNEM
-Kentsel dönüşümde iyi gidiyor muyuz?
İstanbul’da yenilenmesi gereken 2 milyon konut var. Biz kentsel dönüşümü yeniden masaya yatırdık. İşin ilgilileriyle yeniden toplantılar yaptık. İlk işimiz bu oldu. İlk olarak kimseyi yerinden göndermeyeceğiz. İkincisi imar artışı vermeyeceğiz. Kentsel dönüşümü bir kamu hizmeti olarak düşünmeliyiz. Kamu buradan para kazanmayı düşünmemeli. Her vatandaştan yüzde 20 keserek hiç bedel ödemeden bunun yapılıp teslim edilmesi gerekir. Bu yıl belediye bütçemizden Yerinde Kentsel Dönüşüme 1 milyar lira kaynak aktardık. Mesela 100 metrekare yerine 80 metrekare daha konforlu bir evi teslim edeceğiz. Bunun organizasyonunu ve kaynak bulma konusunu kamu yapması gerekir. Bu modele vatandaşımız sıcak bakıyor. İstanbul’da böyle bir süreci başlattık. İnşallah hızlı yol alacağımızı düşünüyorum.
Kaynak: Sabah