Konut Fiyatları Rekora Koşuyor

Çamlıvadi

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışı kaleme aldı. 

Abdurrahman Yıldırım, Rusya ve Ukrayna’daki savaş ortamından kaçanlar için turizn cenneti Antalya’nın güzel bir sığınak olduğuna değindi ve Bu ilde yabancı etkisiyle kiraların ve satılık konut fiyatlarının hızlı yükseldiği belirtiliyor.

Yeni açıklanan Konut Fiyat Endeksine göre Antalya’nın öncülük ettiği ve Isparta ile Burdur’un içinde olduğu TR 61 Bölgesinde konut fiyatları ocak ayında yüzde 15.5 arttı. Bitişikte yer alan Merkez Bankası tablosunda görülebileceği gibi, bu artış 26 bölge arasında aylık bazda en yüksek ikinci artış” ifadelerini kullanarak yazısına başladı.

En gözde şehirlerin Muğla ve Antalya olduğuna dikkat çeken Abdurrahman Yıldırım, Bodrum, Marmaris gibi turistik beldelerin bulunduğu Muğla ile Aydın ve Denizli’nin de yer aldığı  TR 32 Bölgesi’ndeki ev fiyatlarının Ocak 2022’de yüzde 17.4’lük yükselişle ilk sıradaki yerini koruduğuna vurgu yaptı.

Yıllık bazda ise konut fiyatları Muğla’da yüzde 95.5, Antalya’da yüzde 90 artış kaydetti.

Türkiye ortalamasında konut fiyatlarındaki artış aylık yüzde 13.1, yıllık yüzde 77.4 ile rekorunu egale etti. Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 85.7’ye çıkarken, İstanbul’da yüzde 94.8’e yükseldi.

Ocak ayı rakamlarını aynı ayın enflasyonu ile karşılaştırmak daha doğru. Yüzde 48.69’luk ocak ayındaki yıllık enflasyona göre konut fiyatlarının reel artışı yüzde 19.3 düzeyinde bulunuyor. Bunun bir de kira getirisi olabilir.

FAİZDE YÜZDE 20 KAYIP, KONUTTA YÜZDE 20 KAZANÇ

TÜİK verilerine göre ocak ayı itibariyle son bir yılda enflasyondan arındırılmış doların reel kazancı yüzde 23.08, külçe altının da yüzde 19.7 düzeyinde bulunuyor. Euronun ise yüzde 14.45’lik reel getirisi var ama konut getirisinin gerisinde.

Konut bu üç getiriyle yarışır durumda. Hatta kira geliri değer artışına eklendiğinde altını da geride bırakabilir.

Yine TUİK verisiyle mevduat faizinin son bir yıllık reel getirisi negatif yüzde 22.75. Devlet iç borçlanma senetlerinin de negatif yüzde 32.69 düzeyinde. Yani anaparanın üçte biri reel olarak kaybolmuş.

Özellikle faizli enstrümanlar ile konutun getirisi arasında kabaca yüzde 50’ye yaklaşan bir fark oluştuğu dikkati çekiyor.

Emlak Konut

PAHALI KONUTLARIN BEDELİNİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?

Faize yatırımda yüksek reel kayıplar meydana gelirken, konuta yatırımda yüksek reel kazancın elde edilmesi, hanehalkı için gayrimenkulü tam bir finansal yatırım haline getiriyor.

İnsanımız da gayrimenkulü çok sever. Alım ve satımını da iyi yapar. Konut satışları da ocak ayında yüzde 25 artmıştı. Fiyat artışları ise satışlardan daha hızlı çıktı.

Bundan daha önemli olanı ise konut fiyatlarının enflasyonun yaklaşık 30 puan önünden gitmesidir. Hemen hemen bütün mal ve hizmet fiyatını yukarı çekiyor.

Gıda ve enerji enflasyonuyla baş etmek zor hale gelmişken, şimdi buna kira ve konut ekleniyor. Birileri bu konutların kirasını ödeyecek ya da bitişiğindeki işyerinin.

Hane halkının böyle ağır bir yükün altından kalkması ancak enflasyon üstünde bir kazanç elde etmesiyle mümkün. Bunun için şirketlerin iyi kar etmesi, iyi ücret vermesi, yurt dışıyla iyi rekabet etmesi gerekiyor.

Bunun da şimdilik uygun ortamı yok. Belki dünyada kartların yeniden karıldığı bir dönemde Türkiye’nin önüne çıkacak fırsatları iyi kullanabilirsek olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz