Koronavirüs salgını dünya ile birlikte Türkiye ekonomisini de derinden etkiliyor.
Bu süreçte vatandaşların en az maddi zararla süreci atlatmaları adına önemli uygulamalar ve devlet destekleri uygulamaya konuldu. Kamunun attığı adımlarla vatandaşlar desteklenmeye çalışılıyor ama bunların etkisi konusunda uzmanlar hemfikir değil.
Peki, ekonomi adına oluşan bu endişeli süreçten sonra emlak ve gayrimenkul sektörü nasıl bir değişim yaşayacak?
Şehirden Uzak Yaşam Trend Hale Gelecek
Son yıllarda ünlü isimlerin şehirden uzaklaştığını bunun bir trend haline geldiğini biliyoruz. Koronavirüs etkisiyle şehir yaşamı artık eski cazibesini tamamen kaybedecek. Sağlık, korku ve tedirginlik gibi sebeplerle kalabalık siteler yerine müstakil evler, şehrin merkezi yerine de şehir dışı lokasyonlar ön plana çıkacak.
Tekirdağ, Sakarya Ve Düzce Daha Da Değerlenecek
Örneğin İstanbul’u ele alırsak. Şehrin sıkışmış yapısı üst ve orta-üst gelir sahibi kişileri şehrin dışına iticek. Şehir dışı ya da müstakil konutlara ilgi artacaktır. Koronavirüs bu anlamda ev alırken daha fazla düşünmeyi sağlayacak. İstanbul’a yakın ama nispeten daha sakin Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya gibi şehirlere ilgi artabilir. İstanbul içerisinde yer alan Riva ise bu anlamda değerini katlayacak diyebiliriz.
Sanal Turlar Yükselişe Geçecek
Koronavirüsün ne kadar süreceği şu an için bilinmiyor. Ancak bu virüs geçse bile toplumda artık “yakın temas” kavramı tamamen değişecek. Bundan etkilenecek sektörlerden biri de hiç şüphesiz emlak. Daha önce çok görmediğimiz sanal turlar, video ile portföy sunumları ve görüntülü görüşmeler gelecek dönemim yıldızı haline gelecek.
Ev Fiyatları Yükselecek Mi, Düşecek Mi?
Koronavirüs adına atılan bu adımın ardından vatandaşlar fiyatların nasıl şekilleneceğini merak ediyorlar. Bu alanda vatandaşların oluşan endişeli ortamda konut kredisi kullanarak ev almaları uzmanlar tarafından çok öngörülmüyor. Bunun yanında bazı bankaların konut kredisi faiz oranlarını yükseltmesi ev alımlarında vatandaşların atacakları da etkiliyor.
Ayrıca geçtiğimiz yıllarda oluşan konut stoğunun da 2019 sonu ve 2020 yılı başı itibariyle erimiş olması nedeniyle, konut sektöründe alımların azalması bekleniyor. Bu süreçte önemli bir etmen de inşaat firmalarının faaliyetlerine devam edip etmeyeceği noktasında. Tüm bu gelişmelerin ışığında konut sektöründe alım satım işlemlerinin birkaç aylık süreçte önceki dönemlere göre düşmesi bekleniyor.