Oda Kiralama Yaygınlaşıyor

konutlarda oda kiralama sistemi

İstanbul gibi büyük şehirlerde aylık 10 bin lira seviyesine yaklaşan kira fiyatları ve her sene çoğalan üniversiteli öğrenci sayısı, evlere yönelik oda kiralama talebini artırdı.

İstanbul’da ortalama 10 bin Türk Lirası seviyelerini gören kiralık ev fiyatları ve artan üniversiteli öğrenci sayısı oda kiralamaya dayanan paylaşımlı konut modelinin Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlıyor. Taleple beraber, eskiden yüzde 5 gibi oranlarda seyreden paylaşım modeli yüzde 10’ları gördü.

Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre; oda kiralama aileler için de ek gelir haline geldi. Özellikle İstanbul, Bursa ve İzmir  gibi şehirlerde uygulanan ve öğrencilerin tercih ettiği model, barınma sorununun çözümüne kısmi de olsa katkıda bulunuyor. Hatta Bursa’da  üniversiteye yakın bölgelerde oda sistemine uygun salonsuz projelerin de inşa edilmeye başladığına dikkat çekiliyor.

Paylaşımlı konut modelinde talep artışı olduğunun altını çizen Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Ayrıca aileler de oda kiralamaya başladı. Artışa rağmen henüz ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesinde değiliz. Ancak bir trend, bir arayış olduğu belli. Örneğin Bursa’da üniversiteye yakın bölgede yapılan bazı projelerde artık salon yapılmıyor” dedi ve yurt mantığıyla 2+0 şeklinde konutlar inşa edildiğine dikkat çekti.

Maddi açıdan zorlanan ailelerin de oda kiralayarak bu şekilde gelir oluşturmaya çalıştığına vurgu yapan İdikat, “Böylece ekstra bir ev almadan kira geliri oluşturmuş oluyorlar. Zaten öğrencilerin de ihtiyacı var. Böyle olunca yakın zamanda bunlar daha da artacak” şeklinde konuştu ve sistemin İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir gibi öğrencinin yoğun olduğunun, aynı zamanda fiyatların yüksek olduğu bölgelerde uygulandığının altını çizdi.

konutlarda oda kiralama sistemiKadıköy, Beşiktaş gibi merkezi semtlerde konut paylaşma modelinin yaygınlaştığını dile getiren İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Hatta bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısı artmaya başladı” diye konuştu ve modelin öğrenci için de sosyal bir otel anlamı olduğunu aktardı. Öğrencilerin önceliklerinin yurt olmasına dikkat çekerek, “Öğrenciler genelde yurdu sevmez ancak bugün o gün değil, bulabiliyorlarsa gitsinler. Yoksa da bunu kabul edecekler” açıklamasında bulundu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konutların bir odasının kiraya verilme uygulamasının eskiden beri uygulandığını fakat geçim sıkıntısı sebebiyle son senelerde ailelerin de bu modele yönelmeye başladığının altını çizdi. Kiracıların da yanına alt kiracı almaya başladığına vurgu yapan Aşa,  “Müşterek tutmak yerine yanına almaya başladı. Genellikle merkez ilçelerde daha yaygın. Öğrenci için de fiyatlar daha uyguna geliyor. Bu nedenle yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktı. Bu uygulama bir müddet daha devam eder” şeklinde konuşarak konuyu değerlendirdi.

Realtyplus Türkiye Kurucu Ortağı Özhan Carda da, konutlarda oda kiralama sisteminin gittikçe daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek,  “Örneğin ofisimizin olduğu Kavacık’ta üniversitelere yakın birçok villa alt katlarını oda oda öğrenciye kiralıyor. Ev sahipleri için çok mantıklı, böylece ihtiyaç fazlası odalarını değerlendirebiliyorlar” açıklamasında bulundu.

Tolga İdikat ise farklı bir konuya değindi ve bu evlerin kira sözleşmeleriyle ilgili konuların gündeme geleceğinin altını çizdi. İdikat, “Ev sahibi olarak kim kime karşı ne kadar sorumlu, çünkü evi paylaşan kişiler birbirini tanımıyor da olabilir” dedi ve faturaları, aidatları kimin ödeyeceğine ilişkin problemler olduğunu aktardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz