Gayrimenkul alım ve satım işlemleri tapuda kayıt altına girmektedir. Bu kayıtlar birer resmi belge olduğu için işlemleri yapan kişilerin bazı şartları oluşturması gerekir. Tapu İşlemlerinde Yaş Sınırı Var Mı?
Tapu işlemleri gerçekleştirmek isteyen kişilerin yaş sınırları içerisinde olması bir zorunluluktur. Bu noktada 65, alt sınır 18 yaş olarak belirlenmiştir.
Tapu İşlemlerinde 65 Yaş Sınırı
Gayrimenkul işlemlerine üst sınır olan 65 yaş , kritik bir yaştır. Bu yaşın üzerinde alım – satım işlemi gerçekleştirmek isteyenlerden ‘ Sağlık Raporu ‘ istenmektedir. Bu sağlık raporunun amacı kişinin akli dengesinin yerinde olup olmadığını öğrenmektir.
Bu belge Tapu Müdürlüğü tarafından istenir. Kişi bu raporu alabilirse , tapu işlemlerinin yapılmasına onay verilir.
Burda dikkat edilmesi gereken nokta , alınacak rapor sadece bir gün süre ile geçerlidir. Sonraki güne sarkan işlemlerde, bir önceki gün alınan sağlık raporları genellikle Tapu Müdürlükleri tarafından kabul görmemektedir.
Tapu İşlemlerinde 18 Yaş Sınırı
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa ülkelerinde reşit olma yaşı 18 olarak belirtilmiştir. 18 yaşını geçmiş bir birey her türlü yasal yükümlülükler ve sorumluluklardan kendisi sorumlu olacaktır.18 yaş altındaki yani reşit olmayan kişiler tapuda işlem yapamaz.
Bunun sebeplerinden biri de herhangi bir dolandırıcılık olayının olmasını engellemektir. Fakat kişiler 18 yaşından önce gayrimenkul hak sahibi olabilir. Bu genelde miras yolu ile ya da haklarının devri ile gerçekleşmektedir.
Miras yolu ile veya ailenin çocukları için gayrimenkul alımı ile 18 yaşından küçük bir kişinin sahibi olduğu emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.
Böyle bir durumda ise gayrimenkul sahibinin ebeveynleri veya vesayet hakkı sahibi kişiler tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor