TOKİ Çekmeköy’deki 187 Dönümlük Arazi’de Proje Yapacak

TOKİ Küçükçekmece Projesi

İstanbul Çekmeköy’deki 187 dönümlük askeri alan imara açıldı. TOKİ’ye ait olan arazide konut ve ticaret alanları inşa edilecek.

1970’li yıllarda kurulan Çekmeköy Kışlası’nı da içine alan ve Maliye Hazinesi adına kayıtlı olup, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli iken, MSB ile TOKİ arasında imzalanan “Askeri Hastaneler” protokolü doğrultusunda 28 Nisan 2015 tarihinde TOKİ’ye devredilen Çekmeköy’deki alanın yakın çevresinde Taşdelen, Göngören ve Sultançiftliği mahalleleri bulunuyor. Ömerli Barajı İçme Suyu Havzası, uzun mesafeli koruma kuşağında kalan bu mahalle sınırları içerisindeki yerleşme alanları, 15 Haziran 2009 tarihinde İBB Meclisi’nce onaylanan ve İstanbul’un “İmar Anayasası” kabul edilen 100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda, “Havza İçi rehabilite Edilecek Alan” fonksiyonunda kalıyor. Bu mahallelere komşu planlama alanı ise “Askeri Alan ve Askeri Güvenlik Bölgesi”, kısmen de “Havza İçi Rehabilite Edilecek Alan”da kalıyordu.

YÜZDE 43’Ü TİCARET VE KONUT ALANI

Askeri alanın yüzde 79 bin 554 metrekaresi ticaret ve konut alanı, 63 bin 672 metrekaresi park alanı, 15 bin 736 metrekaresi eğitim tesis alanı, 15 bin 445 metrekaresi yol, 4 bin 315 metrekaresi sağlık tesis alanı, 3 bin 887 metrekaresi sosyal ve kültürel tesis alanı, 3 bin 106 metrekaresi cami alanı, 2 bin 35 metrekaresi de teknik altyapı alanı olarak planlandı. Rapora göre, planlama alanında kişi başı inşaatalanı 35 metrekare olacağı kabul edilip, bölgede bin 875 kişinin yaşayacağı öngörüldü.

6 KATI GEÇMEYECEK

Bina yüksekliği zeminle birlikte en çok 6 kat olacak. Kat yükseklikleri konutta en yüksek 3,5 metre, ticari kullanımlarda en yüksek 4,5 metre, asma katlı ticari birimler tasarlanması durumunda en yüksek 6,5 metreyi geçmeyecek.

Söz konusu alanda, konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, yönetim merkezi, otel, motel, rezidans, konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, kreş, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, toplum merkezi, şefkat evleri, kütüphane, halk eğitim merkezi, sergi salonu, ticaret, ofis, büro, lokanta, gazino, çarşı, çok katlı mağazalar, banka, finans kurumları, özel eğitim ve özel sağlık tesis alanları yapılabilecek.

Kaynak: Hürriyet – Fatma Aksu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz