Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), ucuz konut üretiminin yanı sıra ‘geleceğin Türkiye’sini inşa etmek’ için çalışmalarına hızla devam ediyor. TOKİ sanayi siteleri kurmak için düğmeye bastı.
Sabah Gazetesi yazarlarından Kerem Alkin bugünkü köşesinde ”TOKİ’den mikro kalkınmaya destek” başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı…
Türkiye, bölgemize 50 yıldır bedel ödettiren terörle içeride ve dışarıda, tarihi nitelikte, yasama ve yürütme erkinin birlikte kararlılık gösterdiği bir mücadeleye girdi. Bu mücadelenin kentsel dönüşüm boyutunda önemli katkı sağlayan kurumlardan biri de TOKİ.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ve İçkale Vadisi’nde yürütülen çevre düzenlemesine, geçen cuma, gazetemizin Diyarbakır çıkarmasıyla bizzat şahit olduk. Mardin’in merkez kentsel dönüşüm ve gelişim projesi cabası… TOKİ, günü geldiğinde Suriye ve Irak’ın ayağa kaldırılmasına da önemli katkı sağlayacak. Bugün ise, TOKİ, ‘geleceğin Türkiye’sini inşa etmek’ için ortaya koyduğu çabanın yanı sıra mikro kalkınma boyutunda, Anadolu’daki küçük KOBİ’lerimizin rekabetçiliğini artırmak adına, onlara maliyet yönetimi fırsatı oluşturmak adına, özel projelere de imza atmakta. TOKİ’nin küçük sanayi için, Aksaray, Bolu ve Diyarbakır’da gerçekleştireceği yeni sanayi siteleri, hem bölgesel kalkınmaya, hem de istihdama katkı sağlayacak. Aksaray Yeni Küçük Sanayi Sitesi projesinin uygulama süreci, 375 milyon lira yatırım bedelli olarak, iki ay içinde başlıyor.
Bolu Büyük Sanayi Sitesi ise, ekonomik ömrünü tamamlamış olan mevcut iki küçük sanayi sitesinin birleştirilmesiyle, alanların rehabilitasyonunu, dönüşümün desteklenmesini ve 1000’e yakın birimle, sektörel kümelenme aracılığı ile bölgesel ekonominin dinamizm kazanmasını sağlayacak. Diyarbakır’daki Yeni 4’üncü Oto Tamirciler ve Küçük Sanayi Sitesi Projesi ise, 810 birimle, 4 bin 500 kişiye istihdam sağlamasının yanı sıra, Diyarbakır’a üretimde ve ticarette kümelenme ve kentsel doku vizyonu ile modern bir üretim altyapısını kazandırmayı hedeflemekte. Türkiye’nin küçük sanayicisi ve KOBİ’leri aracılığıyla, yakın gelecekte içeride ve dışarıda bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasını istiyorsak, çağdaş üretim mekânlarını artırmamız gerekiyor.