Tapu davaları arasında en çok açılanların başında tapu iptal davası yer almaktadır. Peki, tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tapu işlemleri kütüğe işlenerek kayıt altına alınmaktadır. Yapılan taşınmaz satışı, tapu devri gibi işlemler bu kütüğe işlenerek resmiyet kazanmaktadır.
Ancak, bazı işlemlerde tapu kayıtlarının kanuna uygun olmadığı ya da tapu işlemlerinde bir usulsüzlük yapıldığının iddia edilmesi durumunda konunun yargıya taşınması gerekir. Bu noktada tapu işlemine itiraz etmek üzerine açılana davalara tapu iptal davası adı verilmektedir.
TAPU İPTAL DAVASI NASIL AÇILIR?
Tapu işlemlerinde yapılan usulsüzlük, hata ya da sahte işlemlere karşı tapu iptal davası açmak isteyen kişiler başvurularını Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yapılmaktadır. Ancak bu işlemlerde tüm resmi işlemlerde olduğu gibi zaman aşımı sınırı uygulanmaktadır.
Tapu işlemlerinde iptal davası için zamanaşımı süresi 10 sene ile sınırlandırılmaktadır. Ancak bu tip davalar son derece uzun süren davalar olup aynı zamanda son derece masraflı davalardır. Yine bu tip davalarda mutlaka sonuca ulaşabilmek adına mutlaka tapu hukuku konusunda uzmanlaşmış olan isimlerden yardım alınmalıdır. Dava için ilk adım tapu iptal davası dilekçesi yazılarak Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapılmasıdır.
TAPU İPTAL DAVASI NEDEN AÇILIR?
Tapu işleminde yapılan hesaplama hatası en sık açılan dava nedeni olarak öne çıksa da sahte satış, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptali davası ve gayrimenkul satış sözleşmesi nedeniyle iptal davası açılabilmektedir. Aile konutu nedeniyle tapu iptali davası diğer eşin açık rızası olmadan yapılan satış işlemleri nedeniyle de açılmaktadır.
Kişisel saldırılar yapmayın: Yorumlarınızda diğer kullanıcıları veya kişileri hakaret içeren ifadelerle suçlamayın veya aşağılamayın.
Irkçı, cinsiyetçi veya ayrımcı yorumlar yapmayın: Yorumlarınızda ırk, cinsiyet, etnik köken, din, cinsel yönelim veya herhangi bir ayrımcılık unsuru içeren ifadeler kullanmayın.
Yasa dışı faaliyetleri özendirmeyin: Yorumlarınızda yasa dışı faaliyetleri özendiren veya teşvik eden ifadeler kullanmayın.
Özel bilgileri paylaşmayın: Yorumlarınızda başkalarının özel bilgilerini paylaşmayın, bu bilgiler kullanıcıların adını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini veya diğer özel bilgileri içerebilir.
Spam ve reklam yapmayın: Yorumlarınızda spam veya reklam içeren ifadeler kullanmayın. Yorumlarınızın reklam içermemesine özen gösterin.