1 Eylül’de başlayan kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasına ilk 15 gün içinde 14 binden fazla başvuru geldi.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar uzun zamandır gündeme geliyor. Hükümet önce kira zammına yüzde 25 sınırlaması getirdi, ardından da arabuluculuk uygulamasını devreye aldı.
1 Eylül tarihinde başlayan arabulucuk uygulaması için, kira anlaşmazlıkları kapsamında ilk 15 günde 14 binden fazla başcuru yapıldı.
NTV'de yer alan habere göre; kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarında mahkemelerdeki yükün artmasının ardından, Adalet Bakanlığı arabuluculuk sistemini devreye aldı.
Arabulucu Avukatı Şükrü Aksu, arabuluculuk uygulaması ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Şükrü Aksu, açıklamasına "Kamuoyunda 7. yargı paketi olarak da bilinen paketle birlikte hem ortaklığın giderilmesinde hem de kira uyuşmazlıklarında bir arabuluculuk düzenlemesi meydana getirdi. Yine kat mülkiyeti kanunu da yasaya konulmuş oldu" ifadelerini kullanarak başladı.
ARABULUCU BAŞVURULARI NEREYE YAPILIR?
Arabulucu Avukatı Şükrü Aksu, arabuluculuk için başvuruların UYAP sistemi üzerinden avukatı yoksa direkt adliyeden evrakları doldurarak, bildirerek yapıldığını dile getirdi.
Başvurunun ardından o anlaşmazlığa dair arabulucunun görevlendirildiğini aktaran Şükrü Aksu, "Sonrasında arabulucu süreci başlamış oluyor" açıklamasında bulundu.
Açıklamasında "Bir şekilde bilgilerle iletişime geçerek onlarla görüşme yapıyor, sonra sorunu tespit ediyor. Bir gün tayin ediliyor ve her iki taraf da bir araya geliyor" ifadelerine yer veren Aksu, arabulucunun sorunları dinleyerek çözüm bulmaya çalıştığını aktardı.
TARAFLAR ANLAŞAMAZSA NE OLUR?
Arabulucu Avukatı Şükrü Aksu, kira anlaşmazlıklarında anlaşmaya varılması halinde tutanak düzenlendiğini de aktardı ve "Bu durum yargıya düşmeden uyuşmazlıklar arabulucu yoluyla çözülüyor" şeklinde konuştu.
Şükrü Aksu, anlaşmanın sağlanamaması durumunda ise taraflardan birinin taraflardan birittiğinde dava açabildiğini dile getirdi.
Konut sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar için yürürlüğe alınan arabuluculuk uygulamasına başvurular yoğun. Arabuluculuk sürecinde yeni bir detay ortaya çıktı. Buna göre, kira borcu ödenmemesi, tahliye taahhütnamesi gibi çerçevede açılan davalar arabuluculuk kapsamında yer almıyor.
Kişisel saldırılar yapmayın: Yorumlarınızda diğer kullanıcıları veya kişileri hakaret içeren ifadelerle suçlamayın veya aşağılamayın.
Irkçı, cinsiyetçi veya ayrımcı yorumlar yapmayın: Yorumlarınızda ırk, cinsiyet, etnik köken, din, cinsel yönelim veya herhangi bir ayrımcılık unsuru içeren ifadeler kullanmayın.
Yasa dışı faaliyetleri özendirmeyin: Yorumlarınızda yasa dışı faaliyetleri özendiren veya teşvik eden ifadeler kullanmayın.
Özel bilgileri paylaşmayın: Yorumlarınızda başkalarının özel bilgilerini paylaşmayın, bu bilgiler kullanıcıların adını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini veya diğer özel bilgileri içerebilir.
Spam ve reklam yapmayın: Yorumlarınızda spam veya reklam içeren ifadeler kullanmayın. Yorumlarınızın reklam içermemesine özen gösterin.