Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarında sosyal konut çalışmalarına da değindi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığının 2025 yılı bütçesi ile ilgili görüşmelerde milletvekillerinin sorularını vebapldı ve eleştiriler ile ilgili konuştu.
Cevdet Yılmaz, bir yandan enflasyonu düşürürken, diğer yandan dengeli büyümeyi sağlama, depremin etkilerini ortadan kaldıracak rehabilitasyon çalışmalarını yaptıklarına ve sosyal talepleri karşıladıklarına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyonla ilgili başından beri üç dönem olacağını söyledik. Geçiş dönemi, dezenflasyon dönemi ve fiyat istikrarı dönemi olarak belirttik. Geçiş dönemini biritdik. 'Geçiş döneminde ne yaptınız?' derseniz, cari açıkta dramatik bir düşüş kaydedildi. Cari açık yüzde 6'lardan yüzde 1'ler seviyesine indi. Bütçe açığı, depreme rağmen önemli oranda kontrol edilebildi. Bu yıl yüzde 5 altında beklentimiz mevcut. Gelecek yıl yüzde 3'lere gidiyor. Merkez Bankamızın rezervlerinde tarihimizde görmediğimiz hızda iyileşme ve artış yaşandı. Dolayısıyla Türkiye'nin döviz meselesi büyük oranda çözülmüş oldu ve dış dünyadan borçlanma maliyetleri de aşağıya geldi. CDS'ler dediğimiz ülke risk primlerinde de ciddi düşüş kaydedildi. Bu da gerek özel kesimin gerek kamu kesiminin dış dünyadan borçlanma maliyetini azaltmıştır."
SOSYAL KONUT KONUSU ÖNCELİKLENDİRİLECEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı
Cevdet Yılmaz, ekonomi alanında yapısal reformların önemi ile ilgili de konuştu ve burada 4 kritik alan olduğunu dile getirdi.
"Bir tanesi beşeri sermaye. Beşeri sermaye alanında birtakım adımlar atıyoruz, atmayı da sürdüreceğiz. Bunun çok kritik olduğuna inanıyorum. İkincisi, konut meselesi. Sosyal konut konusu ile ilgili de belli programları başlattık" ifadelerine yer veren Yılmaz, gelecek dönem daha yoğun şekilde bu alanı önceliklendireceklerini dile getirdi.
ENFLASYONDAKİ GERİ GİDİŞ, ARZU EDİLEN NOKTADA DEĞİL
Orta Vadeli Program (OVP) dikkate alındığında bazı alanlarda tahmin edilenlerden daha iyi noktada olunduğuna dikkat çeken
Cevdet Yılmaz, şunları söyledi:
"Cari açık, bütçe açığı, rezervler ve istihdam gibi pek çok noktada beklediğimizden daha iyi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Bazı noktalarda da öngörülerimizin biraz altındayız. Enflasyon bunlardan en önemlisi. Bir miktar beklentilerimizden fazla geldi. Burada özellikle hizmet enflasyonundaki katılığın çok ciddi role sahip olduğunu görüyoruz. Bir düşüş var beklentilerde, geriye gidiş mevcut fakat hala tam arzu ettiğimiz noktada değiliz."