16.12.2025
weather
5°
42,7074 %0.01
50,2680 %0.06
57,1493 %0
5.913,60 0,08
Ara
Emlakproject Sektör Ege Yapı, TÜBİTAK destekli düşük karbonlu konut projesinde prototip aşamasına geçiyor

Ege Yapı, TÜBİTAK destekli düşük karbonlu konut projesinde prototip aşamasına geçiyor

Ege Yapı, TÜBİTAK destekli düşük karbonlu konut projesinde prototip aşamasına geçiyor. BIM tabanlı ROR360 yazılımı ile konutlarda karbon salımı ve enerji verimliliği ölçülüyor

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ege Yapı, TÜBİTAK destekli “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Konutlarda Karbon Salımının Azaltılması” projesinde prototip aşamasına geçiyor. BIM tabanlı ROR360 yazılımı ile geliştirilen modelde, konut başına karbon salımının yüzde 10 azaltılması hedefleniyor.

Gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik odaklı projeleriyle öne çıkan Ege Yapı, TÜBİTAK destekli “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Konutlarda Karbon Salımının Azaltılması Projesi” kapsamında önemli bir eşiği geride bıraktı. Şirket, konutların tüm yaşam döngüsünde karbon salımını azaltmayı hedefleyen AR-GE çalışmasında prototip üretim aşamasına geçmeye hazırlanıyor.

Ege Yapı’nın iştiraki Kapasite AŞ üzerinden yürütülen ve 2023 yılında başlatılan proje, Dr. Haldun Ersen yürütücülüğünde ilerliyor. Çalışma kapsamında mimari tasarımdan malzeme seçimine, bina kabuğundan mekanik ve elektrik sistemlerine, inşaat sürecinden işletme aşamasına kadar tüm süreçler bilimsel yöntemlerle analiz ediliyor.

BIM tabanlı ROR360 yazılımı ile karbon ve enerji analizi

Projenin merkezinde, BIM (Building Information Modeling) altyapısı kullanılarak geliştirilen ve Revit ile entegre çalışan ROR360 adlı yazılım yer alıyor. Bu yazılım sayesinde konut projelerinde karbon salımı ve enerji verimliliği ölçülüyor; düşük karbonlu malzeme ve tasarım alternatifleri entegre edilerek çevresel etki minimize ediliyor.

İlk fazda, geliştirilen konut prototipinde karbon salımının yüzde 10 oranında azaltılması hedefleniyor. İstanbul özelinde yapılan tip proje analizleriyle elde edilen veriler, Türkiye’nin farklı iklim bölgelerine uyarlanabilecek düşük karbonlu konut modellerinin geliştirilmesine olanak tanıyor.

Küresel sıfır karbon hedefleriyle uyumlu

Proje; Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), GEF, UNEP ve Dünya Yeşil Bina Konseyi tarafından yürütülen Sıfır Karbon Binalar inisiyatifiyle aynı doğrultuda ilerliyor. Avrupa Birliği’nin 2050 karbon nötr vizyonu kapsamında, küresel karbon salımının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan bina ve yerleşimlerin dönüştürülmesinin kritik önemde olduğuna dikkat çekiliyor.

“İlk prototip İstanbul’da üretilecek”

Ege Yapı Dizayn Ofis Müdürü Suna Mutlu, proje kapsamında geliştirilen yazılım ve prototip konut modeliyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Geliştirdiğimiz yazılım ve prototip konut modeli, Türkiye’nin farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilen sürdürülebilir çözümler üretiyor. İstanbul özelinde yaptığımız tip proje analizleriyle karbon salımını etkileyen tüm parametreleri inceliyor, enerji tüketimini azaltan tasarımlar üzerinde çalışıyoruz. ROR360 yazılımı ile düşük karbonlu konut modelleri için tasarım ve analiz sürecini başlattık. İlk prototip İstanbul’da üretilecek. Proje tamamlandığında Türkiye’nin düşük karbonlu şehirler hedefi için önemli bir katkı sağlayacağını öngörüyoruz.”

“Sektör için vizyoner bir model”

Proje yürütücüsü Dr. Haldun Ersen ise çalışmanın sektör açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ege Yapı ile TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiğimiz bu proje, her bir konut üretiminde karbon salımını yüzde 10 azaltmayı ve enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. BIM çerçevesinde geliştirilen bu modelin; gayrimenkul, inşaat malzemeleri ve mimarlık sektörlerine önemli bir vizyon katmasını bekliyoruz. Projenin ulusal ölçekte yaygınlaştırılması ve Dünya Bankası ile EBRD gibi uluslararası kuruluşlardan hibe desteği alması yönünde girişimlerimiz bulunuyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *