'Akrep Nalan' olarak bilinen Füsun Nalan Açın, yaşadığı evini Nesin Vakfı’na bağışladı.
Akrep Nalan olarak bilinen Füsun Nalan Açın, yaşadığı evini Nesin Vakfı’na bağışladı. Açın, 1973 yılında Aziz Nesin tarafından Çatalca’da kurulan vakıf ile ilgili “Dünyada yaşadığın sürece mal mülk ediniyorsun benim çocuğum olmadığı için uzun zamandır nereye bağışlasam diye düşünüyordum, bir takım araştırmalar yaptım, bu konuda en iyi çalışan vakfın Nesin Vakfı olduğuna karar verdim” açıklamalarını yaptı.
BirGün Gazetesi’nden Seda Balmumcu’nun haberine göre Açın, Nesin Vakfı’nın verdiği eğitimle Köy Enstitüleri gibi çalıştığını söyledi. Aziz Nesin’i tanıdığını ve sevdiğini belirten, Matematik Köyü’nü ziyareti sırasında da Ali Nesin’le tanıştığını belirten Açın, “Evimde ölene kadar ben oturacağım, öldükten sonra da gönlüm rahat olacak. Yıllardır verdiğim emeğin karşılığı olan evim iyi değerlendirilecek diye düşünüyorum. İnsanlar bir şeyler bırakmak istiyorlar ben de bir okul açsam diye düşündüm ama böyle bir servetim yok. Tek başına bireysel olarak bir şeyler yapmak çok zor ama bu konuda kurumlaşmış, bu konuya gönül vermiş insanlar var ve onlara destek vermek önemli. Dünya malı dünyada kalıyor. Bizden sonra gelecek kuşaklar iyi eğitim görürler, bu ülkeye faydalı bireyler olurlar, vatansever, Atatürkçü, aydın gençler olarak yetişirler. O gençlerin Nesin Vakfı'ndan yetişeceğine inanıyorum. İnandığım güzel çalışmalar yapan başka dernekler de var tabii ama ev bir tane olunca seçim yapmam gerekti hepsinin arasından araştırıp eledim ve Nesin Vakfı'nda karar kıldım” diye konuştu.
Aziz Nesin Vakfı'nın Müdürü Süleyman Cihangiroğlu bağış ile ilgili olarak, “Nalan Hanım'ın çok zorlu bir çocukluk geçirdiğini ve çok çalışarak bugünkü varlığını elde ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu kadar emeğinin sonunda biriktirdiği şeyi bizimle paylaşıyor olması ve bunu kendine doğum günü hediyesi olarak lanse etmesi çok büyük incelik çok teşekkür ediyoruz. Nalan Hanım'ın bir isteği de bunun başka insanlara da bir kapı açması başka insanların da buradan yola çıkarak Nesin Vakfı ve Nesin Vakfı gibi kurumlara destek olmasının yolunu açacağı yönünde bir umudu vardı. Bizi bilen bilmeyen herkesin bir parça araştırma yaparak bize ve bizim gibi kurumlara bağış yapmaları bizi çok mutlu edecektir. Nalan hanıma ve gıyabında destek olan tüm bağışçılarımıza teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.
Akrep Nalan kimdir?
Akrep Nalan, 26 NİSAN 1954’de Ankara Yenimahalle’de Hasibe ve Vasfi çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Esas adı Füsun Nalan Açın’dır. Akrep Nalan, eğitimine Ankara Bahçelievler Alparslan ilkokulunda başladı sonrasında ise, Ortaokulu Adana Kız Lisesi ve Uşak Ticaret Lisesinle devam ederek tamamladı.
1972-1980 Yılları arasında Şaban Karamancı Demir Çekme Fabrikasında, Ahmet Karamancı Oksijen Fabrikasında ve İnterfarma Anonim Şirketinde muhasebecilik yaptı.
Muhasebecilik yaptığı yıllarda Ankara Sanat Evinde tiyatro çalışmaları oldu. Hamdi Ortadirek isimli müzikli orta oyununda Erol Demiröz, Savaş Yurttaş, Selçuk Uluergüven ve Şener Kökkaya ile aynı sahneyi paylaştı. Sahne tozunu yutunca; muhasebecilik tüm cazibesini yitirdi ve tiyatro ile birlikte barmaidlik yapmaya başladı. Ankara’da barın arkasında çalışan ilk bayan oldu.
Barmaidlik yaptığı dönemlerde de barın arkasında zaman zaman şarkı söylerdi, böyle böyle küçük bir dinleyici kitlesi de oluşmuştu. Daha sonraları Hakkı Çağdaş’ın desteği ile 1980 senesinde Goldfinger gece kulübünde profesyonel olarak sahneye çıktumda Efe Barda bir tek gitar eşliğinde şarkılarını söylemeye devam etti.
Dinleyici kitlesi; Bodrumda sahneye çıktığı Pirinç Otel, Ünlü Otel ve Paradice gibi yerlerde daha da genişlemişti. Ve bunların ardından İstanbul’a geldi. Shu Bar, Hopaopa, Nişantaşı Club Stnb, Küfe bar, Bianca, Marca Restaurant, Şişli Elit Resıdance, Coco à gogo, gibi çeşitli klüplerde iş yaptı.
1991 yılında “Dağ Çiçeği” isimli ilk albümünü çıkardı. Daha sonra 1996 yılında “Zil Zurna Sevdalar” isimli ikinci albümünü piyasaya çıkardı.
İki sinema filminde ve dört de televizyon dizisinde aktrislik denemesi oldu.
1993 Ocak tarihinde Nurseli İdiz’in sundugu saklambaç yarışmasına konuk sanatçı aday olarak katılmıştır.
1988 yılında kazara evde köpeği ‘Bahtiyar’ın üzerine basarak ölmesine sebep oldu, bundan çok üzüntü duydu.
Akrep Nalan, Jöntürk’ün çıkardığı Şaman isimli albümde Jöntürk’ün “Sun Avucundaki Karanlığı Bana” isimli hip-hop çalışmasına eşlik etti. 2012 nisan ayında reklamcı Ali Taran‘ın çektiği Atlas Halı reklam filmlerinde de oynadı.
Akrep Nalan 1978 yılında hayatında ilk defa at yarışı oynamış. Arkadaşlarına nasıl oynanacağını sordu, onlar da atın ismine göre beğendiklerini işaretlemesini söylediler. Oynadığı atlardan birinin adı da akrepti. Meğer o at da sürpriz bir atmış. Ve böyle bir tesadüfle altılıyı tutturdu, 30 bin lira kazandı. O sıralarda Akrep Nalan diye basında çok gündemde olan bir terörist vardı. Ondan esinlenerek, yakın çevresi ve arkadaşları gır gır olsun diye “Akrep Nalan” diye seslenmeye başladılar ona. Böylece Akrep Nalan ismi yapışıp kaldı üzerine. Bu daha sonraki yıllarda da devam etti.
İstanbul’da da evi var ama 1987’den beri de Bodrumda ki evinde yaşıyor. Akrep Nalan şimdiye kadar hiç evlenmedi.
Barikat isimli müzik grubuyla bir düet çalışması oldu.
19 Ocak 2012 tarihinden itibaren İstanbul Bağdat Caddesinde Dijon Bistro Barda sahneye çıktı.
Albümleri :
1991 – Dağ Çiçeği
1996 – Zil Zurna Sevdalar
Filmleri ve dizileri :
1994 – Zirvedekiler (TV Dizisi)
1997 – Baskül Ailesi (TV Dizisi)
2003 – Hayat Bilgisi (TV Dizisi)
2004 – Aşk Mahkumu (TV Dizisi)