Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki bütün ev, iş yeri ve arsaların gerçek değer haritasını çıkaracak. Buna göre; konut satışında ekspertiz şartı aranacak.
Harita, gayrimenkuldeki yükseliş ve düşüşleri de anlık gösterecek ve tapu kaydında da bu değer esas alınacak. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2022 yılında geçilmesi planlanan bu düzenleme öncesinde bu yıl içinde ara formül olarak tapuda ‘ekspertiz şartı’ devreye girecek.
Era Gayrimenkul Genel Müdürü Can Özatay “Bakanlığın bu formülü; değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor. Aslında mart ayının başından itibaren yabancıya konut satışında da değerleme raporu zorunluluğu fiili olarak başladı. Gayrimenkul satışlarında ekspertiz şartı getiren bu formülün yabancının yanı sıra yerlide de uygulanması halinde inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilecek, tapu harcı artacak, Türkiye’nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması sağlanacaktır” diye konuştu.
MUAFİYET İSTENİYOR
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise 2018 yılında 2 milyon 500 bin tapunun el değiştirdiğini, bu satışlardan 10.72 milyar liralık gelir elde edildiğini ifade etti. Akbal, 2009’da söz konusu rakamın 1.8 milyar liraya ulaştığını ifaderek “Aslında gelinen noktada devletin tapu harcında verimliliği artırdığını görüyoruz. Ancak doğru değerlemeyle bu verim artırılabilir. Burada önemli olan ev sahipliği oranı” dedi. Her 100 kişinin 60’ının evinin bulunduğunu ifade eden Akbal “İlk evini alan en azından tapu harcından muaf tutulsa sektörü de hareketlendirmek adına kıymetli bir adım atılmış olacaktır” açıklamasında bulundu.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *